Blog
25.01.2022 22:35

Harde lens VS Zachte lens

Harde lens VS Zachte lens

Zowel harde als zachte lenzen hebben hun voordelen. Ontdek de verschillen tussen de twee soorten en welke het beste bij uw ogen past.

    Er zijn verschillende soorten contactlenzen voor de behandeling van oogproblemen. Raadpleeg uw oogarts om het type lenzen te kiezen dat het best bij uw behoeften en levensstijl past.

    De meeste HARDE (stijve) LENSEN zijn gemaakt van gasdoorlatende materialen die ervoor zorgen dat zuurstof het hoornvlies kan bereiken. Dit vermindert de problemen die kunnen ontstaan wanneer het hoornvlies niet genoeg zuurstof krijgt. Deze lenzen dateren uit de jaren zestig, maar het is waar dat er voor die tijd ook al harde lenzen waren, maar die waren niet gasdoorlatend, gemaakt van PMMA. In de categorie harde lenzen vinden we harde lenzen van polymethylmethacrylaat en gasdoorlatende lenzen.

1. Conventionele harde lenzen zijn gemaakt van een vrij harde kunststof, polymethylmethacrylaat (PMMA) genoemd, die zich niet naar de vorm van het oog vormt. Deze lenzen zijn goedkoop en duurzaam, maar zij zijn de minst comfortabele soort contactlens. Zij verminderen de hoeveelheid zuurstof die het hoornvlies bereikt, en juist daardoor lopen dragers het risico te lijden aan overbelastingssyndroom en andere problemen. Hun vorm is kleiner dan die van gewone lenzen, en hun randen zijn niet aan het hoornvlies vastgekleefd om het oog te laten ademen.

2. Stijve gasdoorlaatbare (RGP) lenzen kosten meer dan gewone stijve lenzen en zijn iets minder duurzaam, maar zijn comfortabeler dan gewone stijve lenzen. Sommige gasdoorlaatbare lenzen zijn ontworpen om langer ('s nachts) te dragen, hoewel veel oogartsen u adviseren ze niet lang of tijdens het slapen te dragen. RGP lenzen moeten meestal na 2 of 3 jaar gebruik worden vervangen.

 

Voordelen van harde contactlenzen:

- Zeer helder zicht tijdens het dragen;

- Corrigeert de meeste oogafwijkingen, zoals astigmatisme of bijziendheid;

- Kunnen zeer lang worden gebruikt zonder te worden vervangen;

- Gemakkelijk in gebruik;

- Gemakkelijker onderhoudssysteem dan zachte contactlenzen.

 

Nadelen van harde contactlenzen:

- Lager initieel comfort dan zachte lenzen;

- Langer passen dan zachte lenzen;

- Vergeleken met zachte lenzen is de kans groter dat er vreemde voorwerpen onder de lens komen, zoals stof;

- Kunnen krassen en breken.

 

    ZACHTE LENSEN worden gemaakt van zachte, flexibele kunststoffen die water absorberen (tot 90% van het gewicht van de lens). Veel mensen vinden ze comfortabeler om te dragen dan harde lenzen, maar harde lenzen geven meestal een helderder zicht. Zachte lenzen zijn kwetsbaarder dan harde lenzen en moeten intensiever gereinigd worden. Zachte lenzen die astigmatisme kunnen corrigeren, worden torische lenzen genoemd. Deze categorie omvat producten zoals daglenzen, disposable lenzen en zelfs lenzen die langer meegaan.

1. Daglenzen zijn zachte daglenzen die 's nachts worden uitgenomen en gereinigd, en 's morgens weer worden ingedaan. Ze geven helder zicht, maar corrigeren astigmatisme niet zo goed als harde lenzen. Ze vergen minder gewenningstijd dan harde lenzen, maar zijn minder duurzaam.

2. Lenzen met verlengde draagtijd kunnen zowel overdag als 's nachts worden gedragen. Na een paar dagen neemt u ze uit, reinigt u ze met de juiste contactlensvloeistof en draagt u ze opnieuw. Bij sommige mensen kunnen de ogen geïrriteerd raken als de contactlenzen niet regelmatig worden uitgenomen en gereinigd. Langdurig gebruik kan dus oncomfortabel zijn en het risico op oogletsel vergroten. Hoewel deze lenzen zijn goedgekeurd voor 30 dagen gebruik, hebben veel oogartsen geadviseerd ze elke dag uit te nemen.

3. Wegwerplenzen zijn zachte wegwerplenzen die bedoeld zijn om maximaal een paar weken te worden gedragen en daarna te worden weggegooid. Veel nieuwe contactlensdragers kiezen nu voor wegwerplenzen. Wegwerplenzen werden geïntroduceerd omdat men vond dat het vaker vervangen van lenzen de risico's van hoornvliesontsteking en gevaarlijke complicaties van zachte lenzen zou verminderen.

 

Voordelen van zachte contactlenzen:

- Groter begincomfort dan harde of RGP lenzen;

- Kortere aanpassingsperiode voor nieuwe dragers;

- Ideaal voor intermitterend dragen;

- Minder kans op vreemde voorwerpen onder de lens, zoals stof;

- Minder lichtgevoelig dan harde lenzen of RGP;

- Ze vallen zelden uit het oog, waardoor ze ideaal zijn voor sporten, vooral contactsporten zoals voetbal of basketbal;

- Verkrijgbaar in gekleurde versies.

 

Nadelen van zachte contactlenzen:

- Ze zijn minder duurzaam dan harde of RGP lenzen;

- Ze kunnen uitdrogen, wat bij sommigen ongemak kan veroorzaken, vooral onder een haardroger, in warme kamers of bij winderig, droog weer;

- Er is meer onderhoud nodig, vooral voor conventionele zachte lenzen;

- Er kan zich meer proteïne of lipide afzetten, waardoor de lens op de lange termijn minder goed blijft werken;

- Kunnen chemicaliën uit de omgeving opnemen, wat irritatie kan veroorzaken.

 

    Welke lenzen u ook draagt, harde of zachte, ze moeten consequent worden verzorgd met speciale contactlensvloeistoffen voor harde en zachte contactlenzen. Op die manier zult u helderder en comfortabeler zien en zult u uw lenzen met meer plezier dragen.